petak, 14. rujna 2012.

Dugmići

Priprema
1
Umutiti jaje i šećer, dodati omekšalu mast (može i margarin), mlijeko, brašno, prašak za pecivo. Umjesiti tjesto, pa ga podjeliti na dva djela, u jedan dodati istopljenu čokoladu. tako umješena tjesta ostaviti u frižideru da se malo stegne.
Tjesto izvaditi iz frižidera, premjesiti, rastanjiti, pa kalupom kao na slici vaditi krugove.
3
Pošto je kalup dupli, dobiju se dva kruga, manji i veći. Manje krugove zameniti, tako da u većem braon krugu bude beli manji krug,a u belom većem krugu bude manji braon krug.
4
Ređati u pleh, tako da ostane prostora između, pošto keks nadođe u toku pečenja. Peći ga dok blago ne porumeni, na 180 stepeni.
Sastojci
Potrebno je:
 60 gčokolade  175 g svinjske masti ili margarina  1jaje  150 gšećera  1 kašikamlijeka  1/2 kesicepraška za pecivo  oko 350 gbrašna

Domaći rezanci sa umakom od brokula


Priprema
Pripremiti domaće rezance! 
 Priprema

Prosijati brašno, pa u sredinu dodati cijela jaja, prstohvat soli i vodu.

Viljuškom početi lagano miješati, pa zatim nastaviti  rukom. 

Mijesiti sve dok se ne dobije fino glatko tijesto.

Prebaciti ga na pobrašnjenu radnu površinu i podijeliti na dvije loptice.

Svaku lopticu uz posipanje brašnom tanko razvaljati.

Ostaviti da se  prosuše oko pola sata.

Prosušenu jufku pomoću oklagije prebaciti na sto, zarolati je u rolnu i oštrim nožem sjeći komade širine 1 cm.


Narezane rezance rastresti i ostaviti na kuhinjsku krpu da se prosuše.
4

Rezance možete odmah svježe upotrijebiti za pripremu jela, a ako ih želite ostaviti, onda ih dobro osušite i ostavite u kartonske kutije s poklopcem ili u staklenke. Tako mogu stajati prilično dugo.
Sastojci 4jaja  500 grbrašna  2 kašike vode  prstohvat soli
Vodu posoliti, dodati malo ulja i kad prokuha staviti rezance da se kuhaju oko 5 minuta. Za svježu domaću tjesteninu to je sasvim dovoljno, isplivat će na površinu kad je gotova.
 1
Istovremeno u posudu staviti maslinovo ulje i sitno nasjeckan crveni i bijeli luk da se dinsta.
2
Kad luk postane staklast, dodati vrhnje za kuhanje i mileram, pa na laganoj vatri pustiti da krčka.

Brokule oprati, ocijediti, isjeći na manje cvjetove i staviti u vrelu vodu samo 30 secundi, pa ih ocijediti.

Kad se umak fino zgusnuo, dodati blanširanu brokulu, sve zajedno promiješati i dodati soli i bibera po ukusu.
3
Skuhane rezance ocijediti, vratiti ih u šerpu, preliti sa malo otopljenog putera, fino izmiješati i servirati u tanjire. Preko rezanaca rasporediti umak od brokula.

Posuti ribanim parmezanom.

Zašto brokula?

Brokula spada u jedne od najzdravijih namirnica svijeta. Dostupna je tokom cijele godine, u frižideru se može čuvati i do 10 dana. Za pripremu je dovoljno da se izreže i ostavi stajati 5 minuta ili kratko blanširati. Najzdravije je kuhati je na pari samo 5 minuta.

Povrće iz porodice kupusnjača, poput brokule, spada u povrće koje sadržava najveću koncentraciju sumpornih tvari, poput sulforafana i izotiocijanata koje, povećavajući sposobnost jetre za stvaranje enzima koji će neutralizirati potencijalno toksične tvari, blagotvorno djeluju na zdravlje.

Brokula je također bogata snažnim antioksidativnim fitonutrijentima, luteinom i zeaksantinom - karotenoidima koji se akumuliraju u šarenicama. Uz antioksidativne vitamine A i C, brokula je bogat izvor folne kiseline, hranjive tvari važne za zdravlje srca. Idealna je namirnica koju treba uvrstiti u najzdraviji način prehrane ne samo zbog prehrambenog bogatstva, nego i stoga što je niskokalorična: jedna šoljica kuhane brokule ima svega 44 kalorije!
Umak od brokula:
 500 gr svježih ili zaleđenih brokula  3 režnja bijelog luka  1 srednja glavica crvenog luka  3 dclvrhnja za kuhanje  2 velike kašike milerama  2 kašike maslinovog ulja  so  biber  150 grribanog parmezana  2 kašike putera za rezance.

Limun muffins

Priprema
1
Pjenasto umutiti maslac, dodati secer i mijesati. Dodavati 1 po 1 jaje (nakon svakog jajeta dobro promijesati).
2
Prosijati brasno sa praskom za pecivo i solju.
3
Smjesi maslaca i jaja dodati aromu vanilije, 1 zlicu limunove korice i aromu limuna (koristila onu malenu bocice od Dr.Oetkera).
4
Svemu dodati prosijano brasno (sa pzp i solju) i lagano promijesati. Na kraju dodati mlijeko i mijesati samo da se sastojci spoje.
5
Smjesom napuniti kalupe za muffine (do kraja papirnatih kosarica) i peci na 180 stupnjeva, 15 – 20 min.
6
Dok se tortice peku, istuci jaja sa secerom, limunovim sokom i koricom.
7
Tu smjesu staviti na paru i mijesati (ovo je malo dugotrajniji proces) dok se ne zgusne. Maknuti sa vatre i dodati 2 zlice omeksalog maslaca, mijesati da se maslac otopi.
8
Slasticarsku spricu sa najduzim mogucim nastavkom kojeg imate, napuniti kremom.
9
Spricu zabosti u vrh tortice skroz do dna i puniti kremom (koliko god ide, od viska glava ne boli).
10
Po zelji tortice ukrasiti tucenim slatkim vrhnjem ili ostatkom kreme.
Smjesa je dovoljna za 12 vecih muffina.
Sastojci
Tortice:
 100 gmaslaca  120 gsecera  3jaja  200 gbrasna  60 mlmlijeka  1 zlicaarome vanilije  1 zlicalimunove korice  1 epruvetica arome limuna (moze i ne mora)  2 zlicice praska za pecivo  1/2 zlicicesoli
Limun punjenje:
 3jaja  80 ml limunovog soka (otprilike 1 i pol limun)  100 gsecera  korica jednog limuna  2 zlicemaslacaLimun tortice

Salamurenje limuna

PripremaVrijeme pripreme:15 min
U sterilizovanu teglu redati opran limun , po mogucnosti bolje je da bude ne tretirani , ( BIO ) otkloniti vrhove , i usjeci  ga malo nozem ,  da bolje sol ude u njega , poredati u teglu ,preliti kljucalom vodom i ostatak soli..
 
Ostaviti da stoji 2-3 sedmice  ,nakon sto odstoji , idealna pratnja ribe, i svih ostalih salata..
Sastojci 4 limuna  250 gr soli (po mogucnosti krupne) a nije problem i sitna..  1 l kljucale vode , (manje, vise ,bitno je da limun bude prekriven skroz)  2-3 cesnjaka ( blijelog luka po zelji )  1 -2 liske lovora po zelji takode  2 s . k .maslinovog ulja   Neko opet stavi ,na 1 l Vode 160 gr soli , u razlicitim receptima, razlicite i mjere   ako ubacujte u jelo , prije upotrebe sperite hladnom vodom.Limun

subota, 8. rujna 2012.

KREMASTI VOĆNI KOLAČ


BISKVIT:
80 g čokolade za kuhanje
2 veča jaja
60 g maslaca
60 g šećera
5 vž oraha ili lješnjaka
3 vž krušnih mrvica

Odvojiti žumanjke od bjelanjaka, lagano istuči snijeg.Čokoladu s maslacem otopiti i prohladiti ( ja uključim pečnicu na 150°C i kad je sve omekanilo, samo žlicom dobro promješam da se do kraja otopi i sve poveže).Žumanjke dobro izmiksati sa šećerom, dodati otopljenu čokoladu s maslacem, pa polako dodavati orahe i krušne mrvice, na kraju lagano umiješati snijeg i uliti u podmazan i posut brašnom kalup promjera 24 cm.

Peči u ugrijanoj pečnici na 180°C 25 min. Izvaditi i pustiti da se ohladi, pa prelijati pripremljenim čokoladnim mlijekom.

TREŠANJASTA KREMA:
400 g trešanja ( 500g smrznutih ) ili bilo kojeg drugog voća
2 vž gustina
4 vž šećera
1 paketić burbon vanilije
sok od ocijeđenih trešanja + voda
1,5 limun - iscijediti sok

Ja sam koristila zamrznute trešnje (500 g), pošećerila ih sa 2 žlice šećera, dodala sok od limuna i ostavila preko noći u poklopljenoj posudi da se odmrznu. Ocijediti ih od soka ( dobila sam 2 dl), nasjeckati ih ili maaalo izblendati, tek toliko da nisu prekrupne. Izmjerite koliko ste dobili soka pa dodajte toliko vode da ukupno bude 4 dl tekućine. 3,5 dl ulijte u lonac i dodati trešnje, preostale 2 žlice šećera i burbon vaniliju. Kad provrije, dodati razmućene 2 žlice ( ne previše pune) gustina u 0,5 dl tekućine i prokuhati 2-3 min, uz miješanje.

Ostaviti 10-tak min. da se malo ohladi, povremeno promiješati, pa izliti na biskvit. Potpuno ohladiti prije stavljanja vanili-kreme.

VANILI - KREMA:
400 g milerama (ili 200g + 200g jogurta)
2,5 dl slatkog vrhnja (mliječnog)*
0,5 dl hladnog mlijeka**
1 paketić želatine
2 paketića vanilin šećera
oko 2 vž šećera (ovisno o slatkoći sl.vrhnja)
I JOŠ:
0,5 dl mlijeka + žlica Nesquika za prelijati biskvit

Slatko vrhnje miksat najmanjom brzinom taman toliko da se zgusne i nije pretekuće (nemojte ga previše ili prebrzo jer će imati okus po margarinu, na najmanjoj brzini traje 3-5min.). Želatinu natopiti prema uputama na pakiranju. Mileramu (i jogurtu, ako želite laganiju varijantu) dodati šećer i vanilin šećer pa dobro izmiksati da se šećer otopi. Sad, ovisno koje vrhnje koristite, dodati mlijeka* ** Otopiti želatinu i mlaku ulijevati u mileram, lagano miksajući. Zatim pjenjačom lagano umiješati izrađeno slatko vrhnje i mikserom nakratko lagano sve povezati ( 20-tak sekundi!!!). Kremu premazati po filu od trešanja i pustiti da se sve dobro stegne 1-2 h u frižideru.

utorak, 28. kolovoza 2012.

Fusili s rajčicama i tunom


Prekrasno jelo od tjestenine s izdašnim umakom od tune i rajčica, je nešto što bi svaki gurman trebao kušati.
Fusili s rajčicama i tunom
Sastojci
800g pelati rajčice
400g tjestenine (fusili)
250g tune iz konzerve
80g parmezana
2 češnja češnjaka
1 žlica sjeckanog pešina
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol


Parmezan naribamo, a češnjak protisnemo. U tavu, na dvije, tri žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo češnjak i čim češnjak zamiriše, dodamo pelati rajčice i kuhamo ih na srednje jakoj vatri.

Za to vrijeme u lonac s vrelom i posoljenom vodom stavimo fusile i kuhamo ih po uputama na pakiranju. Nakon 5 minuta kuhanja rajčica, u tavu dodamo ocijeđenu tunu, sjeckani peršin, posolimo, promiješamo i kuhamo dalje na laganoj vatri, još 5 minuta. 

Potom kuhanu tjesteninu ocijedimo i rasporedimo na tanjure, posipamo ju naribanim parmezanom, prelijemo umakom od rajčica i tune i poslužimo. 

Umak od maslina, češnjaka i meda za pečenu ribu


Umak od maslina, češnjaka i meda za pečenu ribu
Uz morske specijalitete odlično će ići umak osmišljen za ribe sa žara, one pečene na tavi ili pak u pećnici. Spoj okusa maslina i nezaobilaznog češnjaka izvrsno se nadopunjuje sa svježim koprom i medom.

Sastojci
1/2 šalice plus 1/3 šalice maslinova ulja
1 luk, tanko narezan
20 češnja češnjaka
1 žličica soli
1/2 šalice nasjeckanog kopra
1/2 šalice nasjeckanih maslina
2 očišćene rajčice
1 svežanj lišća origana, nasjeckati
1/3 šalice vinskog octa
2 žličice meda
Priprema: 


Na srednje jakoj vatri zagrijte 1/2 šalice maslinova ulja pa pirjate luk, češnjak i sol oko 5 do 7 minuta. 

Ostavite po strani neka se hladi 10 minuta. 

Stavite u zdjelu, dodajte ostale sastojke i dobro promiješajte. 

Kompot se može hladiti i preko noći. Servirajte uz vruću pečenu ribu.