ponedjeljak, 17. rujna 2012.

Okruglice od tikvica

Okruglice od tikvica :)))

Priprema
1
Tikvice operite, osušite i naribajte te ih posolite i dinsatajte na laganoj vatri 20-ak minuta. Zatim ih istresite u cjedilo i i istisnite suvišnu vodu.
Tikvice stavite u zdjelu, pomješajte ih sa sirom, češnjakom, vlascem, začinima , zobenim pahuljicama koje ste prije toga pomješali sa gustinom te jednim razmućenim jajetom. Sve dobro izmješajte te vlažnim rukama ili pomoću žlice oblikujte kuglice koje uvaljajte u kukuruzno brašno ili griz ili krušne mrvice.
U većoj tavi ugrijte dovoljno ulja i u njoj pržite okruglice oko 5 minuta sa svih strana te ih izvadite i stavljajte na papirnate ručnike da se ocjede od masnoće.

Sastojci
Za okruglice
 650gmladih tikvica   soli po okusu  150 g tvrdog sira naribanog  3 usitnjena ili naribana češnja češnjaka  1 žličica nasjeckanog vlasca  mljeveni papar   mljevene ljute papričice po želji... ja nisam koristila  4 žlice usitnjenih zobenih pahuljica  3 žliceškrobnog brašna  1-2 žlice krušnih mrvica po potrebi za gustoću  1 jaje
Za paniranje
  kukuruzno brašno ili griz ili krušne mrvice

MAFINI SA TIKVICAMA


Priprema

Oljuštiti tikvice, narendati ih, posoliti i ostaviti ih 10 minuta.
Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje.
Umutiti jaja s jogurtom, brašnom i uljem i dodati tikvice, ne cediti ih, sve dobro sjediniti i puniti kalupe za mafine.
Ovo je količina za 12 mafina.
Peći ih 30 minuta na 200 stepeni.
2
Ko voli može dodati u smesu i malo začinskoh bilja i parmezana.
Posluživanje
Služiti ih malo prohladjene uz kiselo mlečni napitak ili sezonsku salatu.
Sastojci 1 veća ili 2 manjetikvice  malo soli  2jajeta  1 prašak za pecivo 180 mljogurta  4 kašikeulja  2 čaše od jogurtaoštrog brašna
MAFINI SA TIKVICAMA :)

Polumjeseci jednostavni


PripremaPolumjeseci jednostavni
1
Za žuti biskvit:
Izmiksajte maslac sa šećerom zatim dodajte jedan po jedan žutanjak ,vrhnje pa sve ostale sastojke.
2
Za bijeli biskvit :
Ulupajte bjelanjce sa šećerom i na kraju ručnom kuhačom dodajte mljevene lješnjake(može i bademe)
3
U namašteni pleh 35x20 izlijte žuti biskvit pa poravnajte
4
Odmah preko žutog bijelo tjesto i opet poravnajte
5
Stavite peći u predhodno ugrijanu pećnicu na 170, 25-30 minuta
6
Kada se biskvit ohladio prelijte čokoladnom glazurom i pospite mrvicama
7
Ohlađen kolač režite čašom u polumjesece
Sastojci
žuti biskvit
 6žumanjaca  160gmaslaca  120g šećera  130 gbrašna  50gškrobnog brašna  150mlslatkog vrhnja  2 čajne žličice praška za pecivo  1 šećer vanilija   2 zrna soli
bjeli biskvit
 6bjelanjaka  120gšećera  250glješnjaka  1 1 limuna ili žlica ruma
čokoladna glazura
 100gčokolade  1žlica šećera  50mlslatkog vrhnja   mrvice od lješnjaka za posip

Limun polumjeseci


Pripremalimun polumjeseci
1
Izmutite snijeg od bjelanjaka, ostavite sa strane.
2
Mutite maslac, jaja i šećer pjenasto, dodajte ostale sastojke i snijeg.
3
Podmažite pleh dimenzija 30×30 cm, uljem i brašnom, u njega izlijte smjesu.
4
Pecite na 180°C oko 20 minuta, ili dok se ne uhvati rumena korica na kolaču.
5
Režite vruće u obliku polumjeseca, rezačem za išlere ili čašom.
6
Pospite šećerom. Poslužite hladne.
Posluživanje
Za ovu slasticu, limuni moraju biti organski uzgojeni ili neprskani. Isti kolač se može praviti od mandarine ili naranče.
Ako ne možete naći takve limune, držite limune oko pola sata u blagoj otopini sode bikarbone.
Moja djeca su jučer smlatila cijeli pleh ovog kolača.
Sastojci
biskvit:
 5žutanjaka  5bjelanjaka-snijeg  25 dagšećera u prahu  25 dagbrašna  25 dagmaslaca  1 vrećicapraška za pecivo  1 kom limuna, sok i korica
posip:
 -- šećer, kristal ili u prahu, kako volite

Brotchen-schrippen


PripremaBrotchen-schrippen
1
Brašno dobro prosijte
2
U sredini napravite rupicu u koju ćete uliti toplo mlijeko ,kvasac i šećer.
Ostavite da miruje 15 minuta
dok kvasac ne uskvasa.
Dodajte sol ,otopljeni maslac i izradite čvrsto glatko tijesto(mjesite ga najmanje deset minuta).
Tijesto dobro poklopite folijom ili poklopcem sat vremena
3
Kada tijesto udvostruči obujam spremno je za daljnju izradu
4
Od tijesta oblikujte peciva(po 50g ako želite manja ili 100g ako želite veća peciva)
.
Neka odmaraju 15 minuta
5
Sada peciva premažite bjelanjcem u kojeg ste dodali 2-3 žlice vode
6
Zarežite ih nožem do pola
7
Stavite ih peći u prethodno ugrijanu pećnicu na 200 stupnjeva 20 minuta
.
U pećnicu obavezno stavite jednu šalicu s toplom vodom.Od ove količine brašna dobit će te 10 peciva
Sastojci 500gbrašna   250-300mlmlijeka  50gmaslaca  4- 7gkvasca suhog  1žličica šećera  1žlica soli
za premaz
 1bjelanjce  2-3 žlicevode

petak, 14. rujna 2012.

Punjene paprike pecene u rerni


Priprema
1
Na malo ulja isprziti sitno sjeckani luk i rendanu mrkvu.
2
Dodati meso i dinstati dok se ne skuha. Dodati zacine i kuhanu rizu. Izmjesati i puniti paprike.
3
Pouljiti dublju tepsiju i sloziti paprike. Preliti ostatkom ulja. 
4
Prekriti paprike ljustenim i sjecenim paradajzom.
5
Peci oko 40 minuta na umjerenoj vatri. Servirati toplo.
Sastojci 20 komada manjih bijelih babura  500 gramamljevenog mesa  1 solja (250 ml) kuhane rize  2 glaviceluka  1 komad mrkve srednje velicine  4 komadaparadajza  1,5 dclulja  1 zlica zacina  malobibera  maloslatke paprikePunjene paprike pecene u rerni

KOLAČI SA PIVOM

Priprema
1
Malo brasna stavite na dnu posude . Stavite pivo ,ulje pa malo promjesajte sa drvenom zlicom ,pa dodajte prasak za pecivo . Dodajte jos brasna tako da dobijete srednje meko tjesto .
2
Nek otstoji 15 minuta pa rasukajte koru i sa okrugli kalup vadite od tjesta . Na svaki dio stavite malo marmelade i jatku oraha ili badema i zatvorite sa svih strana .Naredite u plehu za pecenje
A mozete uzet koru od tjesta staviti malo nadjeva pa poklopiti sa jos jednom korom i sa okruglim kalupom sjeci tjesta .To izgleda
3
Pecite na 200 C ne previse dugo .
4
Za vreme dok se peku stavite vodu i secer da provru i maknite na stranu.
5
Peceni kolaci jos topli (ali ne i vruci) propite u sirup zavrtite sa jedne i sa druge strane pa vadeci ih iz sirupa uvajite u kokosu .
Ko ne voli kokos moze da ih uvalji i u mljevene orahe …
Posluživanje
Mogi se jesti i odma a oni su jos polji kada odstoju .
Sastojci
tjesto
 1 solja (200 ml)pivo  2 soljeulje  brasno  1prasak za pecivo
secerni sirup
 2 solje(250 ml) secer  1 solja (250 ml)voda  malolimunovog soka  marmelade   orasi ili bademi
za uvaljavanje
 150 gkokoskolaci su gotove