četvrtak, 16. kolovoza 2012.

Palačinke od krumpira


Priprema:100 min
1
Kuhajte krumpir u slanoj vodi, ogulite ga i propasirajte.
2
Krumpirovoj kaši dodajte brašno, jaja, sol i papar.
3
Razrijedite mješavinu s toliko toplog mlijeka da dobijete kremastu smjesu
4
Pecite palačinke na klasičan način, u dobro zagrijanoj tavi na malo ulja. Okrećite tavu tako da se smjesa raširi po dnu tave, pa čim palačinka požuti s jedne strane, okrenite je lopaticom na drugu stranu.
5
Za preljev očistite i operite gljive, narežite ih na ploškice i ispirjajte na maslacu.
6
Gljivama dodajte brašno, isjeckani češnjak, maslac, juhu, sol i malo konjaka.
7
Naposljetku dodajte i slatko vrhnje, te ostavite još malo na vatri dok umak ne dobije potrebnu gustoću (rjeđi je od bešamela).
8
Dno vatrostalne posude premažite maslacem i posložite 3 palačinke koje prelijte dijelom umaka i pospite sirom. Nastavite s drugim slojem palačinki, umaka i sira sve dok imate materijala. Gornji sloj mora biti sir.
9
Stavite u toplu pećnicu na 180 st. C oko 15 minuta da se jelo zapeče, odnosno dok ne porumeni.
Posluživanje
Jelo je posluženo uz domaće istarske kobasice (na metar) i salatu od pečenih rog paprika.
Sastojci:
Palačinke
 50 dagkrumpira  10 dagbijelog brašna  3 komjaja  po potrebimlijeka  po potrebisoli i papra  po potrebiulja za prženje
Umak
 30 dag gljiva ( odaberite vrstu po želji)  6 dagmaslaca  1 češanjčešnjaka  2 dl juhe (može od kocke)  1 žličicabrašna  2,5 dlslatkog vrhnja  10 dag sira ribanca  1/2 žličicekonjaka  po potrebisoli
Za premazivanje vatrostalne posude
 po potrebi maslaca .

Malo ljetno savršenstvo


Priprema:60 min
1
Pripremite smjesu za palačinke sa omjerom namirnica koji vam je prema iskustvu najuspješniji ili prema ovome receptu.

Ostavite smjesu da miruje barem 1 sat, a onda ih ispecite tako da budu čim tanje.
3
Dok smjesa za palačinke miruje, očistite i skuhajte grašak u slanoj vodi. Kuhani grašak propasirajte kroz sito srednjih rupica, a potom dobivenoj kaši primješajte grudicu maslaca.
4
Gljive isjeckajte na ploškice i propirjajte ih na maslacu sve dok voda ne ispari.
5
Vatrostalnu posudu u kojoj ćete gratinirati palačinke premažite maslacem.
6
Na svaku palačinku stavite žlicu propasiranog graška pa ga razmažite po palačinki. Preko graška (uz rub palačinke) stavite krišku topivog sira te po sredini sira, uzdužno, žlicu gljiva. Zarolajte i slažite u posudu.
7
Složene palačinke prelijte slatkim vrhnjem pa stavite posudu u prethodno ugrijanu pećnicu na 200 st. C oko 10 do 15 minuta. Ostavite palačinke desetak minuta da upiju svo slatko vrhnje i tek onda servirajte.
Posluživanje
Ovo je jelo vrlo izdašno pa mu osim sezonske salate i ne treba ništa drugo. Za mesoljupce pak, ovo će biti izvrstan prilog.
Sastojci : 10 kompalačinki  15 dag očišćenog mladoga graška  8 - 10 daggljiva  10 kriški topivog sira u listićima  po potrebi maslaca (1 manja grudica za grašak, žlica za gljive, a ostalo za premazvanje posude  2 dlslatkog vrhnja  po potrebi i ukusu soli .

Punjene palačinke


Priprema:90 min
Za palačinke:
1
Od navedenih sastojaka pjenjačom umutiti glatku smjesu za palačinke.
2
Smjesu ostaviti 30 minuta da odstoji.
3
Ispeći 8 malo debljih palačinki (promjer tave cca 24 cm)
Za bešamel:
1
Na 60 g maslaca svijetlo popržiti 2 žlice brašna i zaliti hladnim mlijekom i juhom, posoliti dodati malo muškatnog oraščića i miješati na laganoj vatri do vrenja.
2
Maknuti s vatre i dodati kravlji sir i nastaviti miješati dok se on potpuno ne otopi i sjedini s bešamelom. Popapriti i umiješati isjeckani peršin.
3
Smjesu podijeliti na dva podjednaka dijela (odokativno).
Za preljev:
1
U polovicu bešamel smjese umiješati 250 ml mlijeka, po potrebi još mrvicu posoliti i ostaviti sa strane.
Za nadjev:
1
Izrezati šampinjone na, ne prevelike, listiće i propirjati ih na maslacu dok sva tekućina koju su pustili ne ishlapi.
2
Malo ohladiti (da ne bude prevruće) i umiješati u drugu polovinu bešamel smjese.
Punjenje palačinki:
1
Na svaku palačinku staviti šnitu šunke, premazati smjesom od šampinjona i zarolati.
2
Palačinke izrezati na šnitice (rolice) oko 1, 5 cm debele.
3
Rolice na koso poslagati u veći vatrostalni pekač, preliti preljevom od druge polovice bešamel smjese, posuti ribanim parmezanom i staviti zapeći u zagrijanu pećnicu 20 minuta na 190°C.
Posluživanje
Poslužiti toplo s puno zelene salate.
Sastojci
Za palačinke
 2jaja  375 mlmlijeka  150 goštrog brašna  50 gglatkog brašna  sol
Za nadjev
 350 gšampinjona  8 šnita kuhane delikates šunke  60 gmaslaca
Za bešamel (1/2 za nadjev i 1/2 za preljev)
 60 gmaslaca  2 žliceglatkog brašna  250 mlhladnog mlijeka  250 ml hladne pileće juhe  malo soli  malo muškatnog oraščića  200 gsvježeg kravljeg sira   malo svježe mljevenog papra  1 vezicaperšina
Za preljev
 250 mlmlijeka  malo soli  3 žlicesvježe izribanog parmezana

Zapečeni sir


Priprema:40 min
1
Pripremite bešamel: rastopite margarin,dodajte brašno, pa promiješajtei propžite brašno. Dodajte hladno mlijeko i miješajte dok se sos ne zgusne.
2
Feta sir narežite na ploške. Polovinu od sira poredajte u keramičku posudu.
Prelijte sa polovinu od bešamela.
3
Nad bešamela stavite šampinjone, pečenica, kečap,origano i listićem edamera.

4
Poredite preostali feta sir, prelijte ga sa ostatkom bešamela i poklopite sa listićem edamer.
5
Stavite u hladnu pećnicu i onda uključite na 250°C.
Pecite 30 minuta ili dok edamer ne dobije rumenu boju.

Poslužite odma.
Sastojci : 600 gr.feta sir  200 gr topivog sira (ja sam koristila Edamer)  200 gr. pečenica (može i pršuta, svinjski vrat, šunka, kulen)  200 gr.šampinjone  kečap  origano   Bešamel:  60 gr.margarin  3 kašike brašna  1/2 l.mlijeka


Desert sa Breskvama


Sastojci : Breskva smjesa: 490 gbreskvi  40 gsecera  Sir smjesa: 250 gjogurta  80 gkiselog vrhnja  40 gsecera  100 gmaskarpone sira  Krckava smjesa: 40 gsjeckanih badema  40 gsjeckanih oraha  100 gzobenih pahuljica  70 gmeda  1 velika kasika limunovog soka  2 velike kasike ulja

Priprema :
1
Prvo pripremiti krckavu smjesu:
U tiganju bez imalo masnoce kratko prziti orahe i bademe pa ih izvadite na tacnu.
U istom tiganju zagrijati ulje pa prziti minutu-dvije zobene pahuljice,med im dodati,limunov sok i bademe i orahe,maci sa stednjaka pa dobro izmjesati.
Izruciti sve na papir za pecenje i pustiti da se ohladi.
2
Breskva smjesa:
Breskve í secer samljeti u blenderu ili sa stapnim mikserom,ostaviti na stranu.
3
Sir smjesa:
Sve sastojke zajedno sjediniti,dobro zicom izmjesati da se sve ljepo sjedini.
4
4-5 casa pripremiti,pa raspodjeljivati naizmjenicno prvo brskva smjesu,sir smjesa,krckava smjesa-brskva pa sir smjesom zavrsiti.
Ukrasiti po zelji preko.
Ohladiti Desert i uzivati u Fantasticnom ukusu.
5
PS:Umjesto breskvi mozete koristiti bilo koje voce ili mjesavinu voca po zelji.

torta od kupina


Priprema :
Kekse usitniti i pomiješati s maslacom te staviti na dno kalupa za tortu kao podlogu
Za kremu izmiksati sir, šećer i kupine
Slatko vrhnje izmiksati u čvrst šlag
Sve zajedno promiješati i staviti u kalup za tortu na podlogu od keksa
Ostaviti u hladnjaku par sati da se stisne
Pažljivo odvojiti od kalupa i ukrasiti otopljenom crnom čokoladom.                                                             Sastojci :

500 g integralnih keksa

100 g maslaca

500 g kupina

500 g svježeg sira

100 g smeđeg šećera

200 g slatkog vrhnja

200 g crne čokolade 

utorak, 14. kolovoza 2012.

Original krema za krempite


Krema:
6jaja  1vanili secer  10 zlica secera  6 zlica brasna  1 litra mlijeka  2   zlice gustina  1 slag vrecica ili 2 dc slatkog vrhnja
krema za visoku krempitu
 6jaja  20 zlica secera  2vanili secera  1 kutija (40 dag)gustina  6 zlica brasna  5 dc vode  2 litre mlijeka                                                                        Priprema:
1
Mijesati jaja, secer i vanili secer, dodati brasno i ukuhati u mlijeku.
2
To znaci mjesati na laganoj vatri bar 10-15 minuta da postane gusta masa.
3
Kada se smjesa malo ohladi dodati izradjeni slag i lagano umijesati.
4
Kremu staviti na list za krempite, prekriti s drugim listom narezanim na cetvorine i posuti s secerom u prahu.
5
Za visoku krempitu:
6
Mijesati 6 zumanjaka s 10 zlica secera i dodati gustin, pomjesan s vodom i brasnom, pa ukuhati u mlijeku.
7
Izlupati cvrsti snjeg od 6 bjelanjaka i 10 zlica secera, te lagano umjesati u malo ohladjenu kremu i filovati u dubljoj tepsiji izmedju dva lista a gornji da bude vec narezan na kocke radi lakseg rezanja.
Posluživanje
Ovo je samo recept za kremu jer ju ja koristim ne samo za krempitu nego i za princeze, punim s vocem, ma na milion nacina se moze upotrijebiti. 
Moram ovo jos nadopisat da tajne dobre krempite nema,ona je izazov kako je napravit da bude svaki put još bolja.

ČOBANAC MOGA DJEDA

Napominjem, ovo je izvorni recept star puno godina, bez ikakvih modernih začina, rezanaca, krumpira i sl. Samo čobanac i kruh! Dopustite da vas ovaj recept vrati kroz vrijeme… i uživajte!                                                   Glavni sastojci:1 kg junetina  0,5 kg janjetina  0,5 kg svinjetina  0,5 kg teletina  4 kom svinjske nogice  1-1,5 kg bijeli luk (žuti)  3 kom lovorov list  cca. 1dg/ l mljevena slatka crvena paprika  2-3 prstohvata mljevena ljuta crvena paprika  2 komada sušeni feferon  po vlastitom izborusol  po vlastitom izborubiber  0,75 lbijelo vino  2 dclkiselo vrhnje Priprema   :  Izmiksati luk na sitno, staviti ga u kotlić na ulje par minuta da popusti, nakon toga dodati sitno narezanu junetinu i doliti vode da pokrije meso.
Kasnije, cca. 30 minuta dodati svinjetinu, kada i ona malo popusti dodati teletinu i janjetinu. Naravno onda i dodati vode sukladno količini mesa. Svako malo promiješati. Mješanje se izvodi lagano, još bolje da se kotlić lagano ljulja.
Kada voda prokuha dodati lovor, biber i sol po vlastitom ukusu i nastaviti kuhati. Uzmite u obzir da u čobancu biber ne daje ljutoću nego samo upotpunjava okus. Kada meso postane mekano dodati mljevenu crvenu papriku cca. 1 dg/l, feferone i vrhnje (ako računate da se čobanac neće odmah pojesti izostavite vrhnje da se ne ukiseli). Pred kraj dodajte vina po vlastitom izboru (ja na kotlić od 12l stavljam blizu jedne litre). Čobanac je gotov kada para lijepi prste!
2
Par završnih uputa: Čobanac je jelo koje nije gusto nego je više jušno, sa dosta mesa, ljuto ali ne preljuto… Samo lagano dodavajte začine i doći ćete do vašeg optimuma… ne volimo svi isto ljuto i slano pa zato tu vi nastupate. Također u čobanac može ići i divljači, što više vrsta mesa to bolje!
Posluživanje
Preporučam izvođenje ovog recepta u prirodi, sa kompletnim priborom… kotlić na tronošcu, i vatra na drva. Izvođenje čobanca u stanu po meni gubi čar…ali naravno svi imamo drugačije uvjete.
Također, čobanac je uvijek ukusniji ako se priprema u večoj količini. Zato pozovite prijatelje… vjerujte da neće požaliti!

Sunčeve pjege


Priprema
1
Čvrsto izmiksajte bjelanjke sa šećerom, dodajte brašno i gustin koje izmješajte ručno. Prašak za pecivo pomješajte sa octom pa i njih dodajte na kraju.

Tepsiju veličine 20 x 35 (otprlike te veličine ili slična), obložite papirom, pa žlicom stavljajte hrpice bjelanjka.
3
Te hrpice posipajte sa mljevenom crnom kavom.
4
Za drugi biskvit izmješajte žumanjke i jaja sa šećerom, pa dodajte ostale sastojke i na kraju prašak koji ste izmješali prvo sa octom.
5
Prelijte preko hrpica od bjelanjaka.

Pecite na 170 stupnjeva oko pola sata.
Pečeno prerežite po pola.
7
Ocjedite breskve iz kompota, pa u taj sok dodajte toliko vode da vam bude pola litre.
U tome i 3 žlice šećera zakuhajte puding.
U mlako dodajte želatinu koju ćete napraviti po uputama na vrećici, te margarin i na kockice izrezane breskve.

8
Nadjev rasporedite po polovici kolača, stavite gornji dio biskvita, te ga stavite u frižider da se dobro ohladi.
 Sastojci
Prvi biskvit:
 7bjelanjaka  200 grama šećera  2 žlice brašna  4 žlice gustina  1 čajna žličica praška za pecivo  2 žlice octa   mljevena crna kava
Drugi biskvit:
 7 žumanjaka  2jaja  150 grama šećera  2 žlice ulja  130 gramabrašna  1 čajna žličica praška za pecivo  1 žlica octa
Krema:
 1 konzerva kompota od bresaka,  1puding od vanilije,  125 grama maslaca ili margarina,  1 vrećica želatine,  3 žlice šećera

Kifle sa piletinom



Fil

1
Glavicu luka izrezati na kolutice i skuhati u vodi zajedno sa piletinom i kasikicom soli.
2
Kuhanu piletinu izrezati na kockice i malo rukama rasparcati. Kuhani luk izrezati i dodati piletini.
3
Dodati mladi sir, sirni namaz i senf. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Sve fino izmjesati da se sjedini.
Tijesto:
1
Napraviti glatko tijesto od navedenih sastojaka i ostaviti da stoji oko 1h na toplom mjestu.
2
Kada je tijesto nadoslo, podijeliti ga u 8 dijelova i svaki komad tanko razvaljati.
Premazati puterom, izrezati kao na slici i dodati fil.

3
Motati kao sto je prikazano na slici.

4
Premazati zumancetom kojem smo dodali malo mlijeka i posuti susamom.
Peci na 180C dok ne porumene.
 Sastojci ;

 500 gr pilecih prsa  1 glavica luka  3 kasike mladog sira  3 kasike sirnog namaza (philadelphia ili slicno)  1 kasikasenfa  so  biber
Tijesto
 4 solje brasna  2 kasikice germe/kvasca  1 kasikica soli  1 kasika secera  1jaje  1 solja mlakog mlijeka (mozda bude trebalo malo vise)  malo maslaca

Lagana pita s tikvicama i grizom


Priprema
1
Tikvice operite, naribajte i ostavite sa strane (nemojte ih soliti).
2
Brašno, pšeničnu krupicu i prašak za pecivo izmiješajte.
3
Jaja razmutite, umiješajte sir, Vegetu Natur, papar i sol.
4
Dodajte u smjesu brašna i na kraju umiješajte tikvice.
5
Vatrostalnu posudu promjera 28 cm premažite maslacem i pospite grizom, pa ulijte pripremljenu smjesu.
6
Pitu pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 35 minuta (dok lijepo ne porumeni).
Posluživanje
Pečenu pitu narežite toplu i poslužite. Pitu možete poslužiti i hladnu uz jogurt.
Savjet
Prije pečenja pitu možete zaliti slatkim vrhnjem.                                                                                 Sastojci: 8 osoba oko 1 kg mladih tikvica  50 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400 , 100 g Pšenične krupice ,  1 vrećicaPraška za peciv, 5 jaja  250 g svježeg sira ili ricotte  1 žlica Vegete Natur,  papar ,  sol

Zvrk tikvice



Sastojci; 4 kom. tikvica , 3 kom. jaja .  150 gr feta sira , 1 dcl mlijeka + kasika - dvije pavlake , 1 kasika brasna ,  so i bijeli biber

Oprane tikvice izrezati po duzini nozicem za sir ili, kako moja Toda kaze, "stedljivim nozicem" :-)) na tanke snitice.
2
Na radnu povrsinu polozite jednu sniticu, od  polovine nastavite drugu, tako trecu i cetvrtu sniticu. Na pocetak stavite komad feta sira i rolajte cijelom duzinom vodeci racuna da zvrk nije previse stegnut. Slozite zvrkove u vatrostalnu zdjelu premazanu masnocom, i ubacite u zagrijanu rernu na nekih 15 do 20 minuta pecenja.

3
Jaja, mlijeko, pavlaku, brasno, so i mljeveni bijeli biber izmutite u posebnoj zdjelici. Mozete dodati mrvljeni (sitni) sir ili, ako vam vise pase, narendati zuti, topljivi, po svom izboru. Sve izmijesati i preliti preko zamotuljaka, vratiti u rernu i peci dok ne porumeni.
Ukupno pecenje je oko 40 minuta, 20 plus 20!

Posluživanje
Uz ovo mozete sluziti kiselo mlijeko, jogurt ili kefir, dodati neku salaticu i eto kompletnog obroka.
Ako bas ne mozete bez mesa, piletina ili riba bili bi idealni dodatak zvrkovima! 

nedjelja, 12. kolovoza 2012.

Svici od svinjetine ili puretine


Istucite odreske, posolite i popaprite, pa na svaki stavite po plosku slanine.
Savijte i pricvrstite cackalicama.
Oljustite luk i cesnjak te luk nasjeckajte sam, a cesnjak s persinom.

Na ulju isprzite svitke sa svih strana, pa na istoj masnoci isprzite pola luka. Dodajte oguljene i na kockice narezane rajcice, cesnjak s persinom i juhu ( kocku otopite u salici vrele vode ). Kad sve dobro prokuha, u umak stavite svitke. Posolite i popaprite. Kad provre, smanjite temperaturu; neka se pirjaju 15 - 25 minuta, na samom kraju dodajte bosiljak.

U medjuvremenu skuhajte ociscenje cvatove karfiola ili brokule u provreloj slanoj vodi. Ocijedite i dodajte uz meso. Preostali luk ispzite na maslacu i nalijte na karfiol ili brokulu.
SastojciBroj osoba:4 osobe 8 tankih svinjskih ili purecih odrezaka  8 vrlo tankih ploski mesnate dimljene slanine  200 gr.luka  2 reznja cesnjaka  1 vezica persinovog lisca  2 zlice ulja  1 kg.rajcica  1 kocka govedske juhe  1 kg. karfiola ili brokule  15 gr.maslaca   sol + papar ,  suhi bosiljak .
Svici od svinjetine ili puretine

Povrtne lazanje!


Priprema
1
Prvo operite patlidzane,odstranite peteljke i isjecite ih na kolutove..Posolite ih i stavite u cjediljku nek odstoje malo.Isperite hladnom vodom,posusite i propecite ih na gril tavi uz dodatak malo maslinovog ulja.Ostavite na stranu.
2
Luk i jedan i drugi  ocistite,isjeckajte i propirjajte na par kasika maslinovog ulja.Dodajte papriku (crvenu,zelenu i zutu) isjeckanu na kockice i celer.Dok se paprika lagano pirja,isjeckajte gljive na listice i dodajte na papriku.Na kraju isjeckajte tikvicu na kockice i dodajte svemu tome.Zacinite i pirjajte 10-ak min. 
3
Dok se povrce pirja napravite umak od paradajza.Svjezi paradajz operite i isjeckajte na sitnije kockice.Dodajte ga u pasirani paradajz,zacinite i dodajte bosiljak.Ostavite na stranu.

Sad pripremite umak od sira,tako sto cete ugrijati maslac i dodati brasno,pirjati na laganoj vatri par minuta.Sklonite u stranu i dodajte mlijeko i vodu.Mjesajte pjenjacom brzo da vam se ne stvore grudvice.Vratite na vatru,dodajte senf,bosiljak,zacinite vegetom,paprom i muskatnim orascicem i kuhajte dok se umak ne zgusne.Dodajte sir,mjesajte dok se ne otopi,sklonite sa vatre i dodajte umuceno jaje.Nemojte vracati na vatru ,samo dobro promjesajte.

Slaganje: 
Uzmite vatrostalnu posudu promjera 30x30 cm u koju cete prvo dodati par kasika umaka od paradajza i umaka od sira poslazite prva cetiri lista lazanja. 
6
Na njih dodajte polovinu pirjanog povrca,polovinu umaka od paradajza i na to poslazite kolutove patlidzana .Na patlidzan pospite par kasika umaka od sira i gore poslazite preostala cetiri lista lazanja.

Postupak ponovite sa preostalom,drugom polovinom namirnica i zavrsite sa redom patlidzana  koje cete preliti ostatkom umaka od sira i pospite odozgo  ribanim sirom.
8
Pecite u prethodno zagrijanoj pecnici na 180' oko 40 min.
Posluživanje
Pecene lazanje ostavite da malo odstoje,jer ce se lakse sjeci i vaditi na tanjur,a i bit ce puno ukusnije.Servirajte uz vama omiljeni kruh!                                                                                          Sastojci
Povrce:
 2 manja patlidzana  1 manja tikvica  1luk  2 cena cesnjaka  po jedna crvena,zelena i zuta paprika  250g gljiva  2 stapke celera (moze,a i ne mora ako nemate)
Umak od paradajza:
 2 svjeza paradajza  3 dlpasiranog paradajza  1 kasikasjeckanog bosiljka  po ukusu vegeta,sol,papar
Umak od sira:
 2 kasikemaslaca  1 kasikabrasna  3 dlmlijeka  1.5 dlvode  1 kasikica senfa 100 gr sira naribanog (cheddar ili neka druga vrsta )  1 kasikasjeckanog bosiljka  po ukusu vegeta,sol,papar,muskatni orascic  1 jaje
ZA slaganje:
 8 listova lazanja  oko 200 gr ribanog sira za posuti odozgo
Povrtne lazanje!

Liker od kupina



1
Kupine lagano operite kroz mlaz vode, pustite da se ocijede.

2
U oprane i suhe boce slažite, red kupina, red šećera i tako dok ne napunite boce.
3
Na njih usipajte rakiju lozu, promješajte i poklopite sa tanjurićem.
4
Stavite na sunce /ja ne stavljam, nego ga držim u smočnici/, povremeno promješajte da se šećer otopi.
5
Nakon 4-6 tjedana procijedite liker i spremite ga u boce.
Sastojci: kupine , šećer ,  rakija- loza ili šljiva
Posluživanje
Ovakav liker možete praviti od bobičastog voća, možete i od kasije, isprobano i sigurno dobro.                                                                                  Liker možete praviti od kupina, malina, jagoda, višanja, trešanja...liker od kupine.  

Sarmice od svježeg kupusa


Priprema
1
Kupus ljepo ocistite (svaki list zasebno odvojite)
2
Na stednjaku stavite vodu ,ljepo je posolite i dodajte limunov sok i pocekajte da prokljuca
3
U vodu spustajte 2-3 lista kupusa od jednom i varite 1 minut da kupus omeksa
4
Ocjedite i izvadite iz vode…i isto ponovite dok imate kupus
5
Na malo ulja proprzite  luk i mrkvu dok omaksa
6
Dodajte mleveno meso i kocke nasjeckanog mesa i pirjate dok sva voda ispari
7
Povegetite, popaprite i probajte  dali je dovoljno slano
8
Dodajte opranu rižu i jos malo pirjajte
9
Dodajte persun i alovu papriku ..promesajte i maknite od stednjaka
10
Uzmite list kupusa sipite zlicu-dve smjese tako da ima i koja kockica mesa unutra i zavijte kao sarmu
11
Uradite to dok imate smjesu i kupus i poredite ih u podmazanu visoku tepsiju sa poklopcem
12
Prelite sarmu sa oko 2-3 prsta visine vode gde ste kuvale kupus i stavite u pec na 200 stupnjeva prekrivena poklopcom
13
Pred kraj (kad voda skoro skroz ispari) otklopite je i pustite je da malo porumeni’

Sastojci 1 glavica kupusa (onaj zguzvani,mekani-savoy cabbage)  1 crni luk sitno nasjeckan  1 mrkva na kockice  300 gr.mljeveno mesa  300 gr. svinjska krtina na srednje kockice  1 soljica riže  1 zlica vegeta  1 kasicica bibera  1 zlica suhog persuna  1 zlica crvene paprike  sol  1 limun (samo sok) Sarmice od svezi kupus

Mljeveno meso s povrćem u bijelom umaku


Krumpire i mrkvu očistiti, izrezati na kockice (kao za francusku salatu), te skuhati u slanoj vodi.
2
Poriluk dobro oprati pod tekućom vodom, izrezati sitno i bijeli dio kao i zeleni (do granice dok je svježe zelen) i popržiti na malo ulja. Kad je poriluk omekšao, dodati mljeveno meso i pržiti nepokriveno dok sva voda ne ispari. Posoliti i popapriti.
3
Na maslacu popržiti brašno, doliti mlijeko i žustro miješati da se ne stvore grudice. Čim smjesa zagusti, skloniti s vatre, umiješati jogurt, posoliti i popapriti.
4
U vatrostalnu posudu ( ili po želji neku drugu koja može u pećnicu) staviti ocijeđene krumpire i mrkvu, dodati meso s porilukom te sve preliti bijelim umakom. Dobro promiješati, na vrh staviti nekoliko komadića maslaca, posipati isjeckanim peršinom i ribanim parmezanom.
5
Zapeći u prethodno ugrijanoj pećnici nekih 15-tak minuta da jelo dobije koricu.
Salata
1
Izribati (ili izrezati) kupus, posoliti ga i ostaviti neko vrijeme da pusti vodu.
2
Na roštilj tavi prepržiti 2 komada slanine, koju ste prije izrezali poput pijetlove krijeste, znači zarezati nožem šnitice u razmaku 1 cm sve do kožice. Ispržiti slaninu da porumeni i da se savije.
3
Na malo ulja popržiti ostatak slanine izrezan na kockice, uliti toplu vodu (poklopiti jer će prskati), dodati ocat, papar, kumin i provjeriti slanost. Preliti umakom kupus, dobro izmiješati te ukrasiti ploškama slanine
Sastojci
 35 dagmiješanog mljevenog mesa  1 strukporiluka  4 većakrumpira  1 velika ili 2 manjemrkve  2 dlmlijeka  2 dljogurta  2 jušne žlicemekog brašna  4 žliceribanog parmezana  po potrebi ulje, maslac, papar, sol i peršin
Salata od svježeg kupusa na starinski način
 1/2 glavice bijelog svježeg kupusa  4 kriške dimljene pancete (slanine)  1/2 dl jabučnog octa  1 dl ulja  1 čajna žličicapapra  1/2 čajne žličice kumina (kima)  po potrebi i ukususoli  3 žlicetople vode                        Kremasto: mljeveno meso s povrćem u bijelom umaku

SELSKO MESO


Meso se sjecka na kockice i dinsta na ulju postepeno se dodaje po malo vode. Na kraju se zacini vegetom biberom i soli po potrebi.  U mljeveno meso stavimo sitno seckan luk, jedno jaje, 2 kasike prezli, so biber vegeta, persun pomesamo i pravimo malene cuftice koje przimo na ulju. Sampinjone sjeckamo na listice i malo proprzimo na ulju. Sve sastojke stavimo u zemljenu tavu. Sos: Na ulju przimo 2-3 kasike brasna, dodajemo temeljac od jedne kocke koju smo predhodno skuhali, mješamo da dobijemo lijep sos bez grudvica. Stavljamo sos u meso promjesamo dodamo persun biber i crno vino. Tavu pokrijemo sa alu. folijom i pecemo u rerni 20 min. Izvadimo iz pecnice posipamo ribanu gaudu i vratimo bez folije oko 10 min da se sir stopi . Sluzimo uz salatu i po zelji kajmak ili pavlaka.
Posluživanje
Originalni recept za sos koji stavljamo je espanjol koji se pravi od pecenih telecih kosti, koji se zatim kuhaju sa celerom i paskanatom, ja najcesce stavljam pilecu kocku.                                                              Sastojci
500gr. Svinsko kare  500gr.mljeveno meso  600gr.svjezih sampinjona,  1kocka pileca ili goveđa  2kasike brasna,  100ml crnog vina,   sol,  vegeta,mljeveni biber,  1jaje , persun i  250gr gaude .SELSKO MESO

petak, 10. kolovoza 2012.

OSLIĆ NA BAKALAR



Ovo je jeftinija, brža ali ne manje ukusna verzija bakalara. Ovo često kuham petkom, više radi nekih običaja, a ne religioznih razloga, pa tako nastojim kad je petak uvijek nešto riblje, bez mesa, a ovo je dosta brzo gotovo i jako je ukusno. Probajte…. 
50 dag fileta oslića
1  kg krumpira (može i više od 1 kg, po želji)
1/2 dcl maslinova ulja
glavica češnjaka
pretusimula
sol, papar
vegete (po želji)
konšerve
Kumpir očistite i narežite na fitice. Bili luk i pretusimul očistite i nasjeckajte. Na dno posude stavite malo maslinova ulja, pa složite kumpir narezan na fitice. Pospite nasjeckanim bilim lukom i pretusimulom pa na vrh stavite filete oslića, još malo pospite sa bilim lukom i pretusimulom, dodajte žlicu konšerve, začinite solju, paprom i po želji vegetom, ulijte ostatak maslinova ulja  i vode, toliko da kumpir popliva, poklopite i kuhajte dok kumpir ne omekša.

BRUDET



Još jedno jelo duboko ukorijenjeno u gastronomske običaje ljudi koji su svoj život vezali za more i s morem. Istodobno brudet je još jedno jelo za kojeg postoji onoliko načina pripremanja koliko ima i ljudi koji ga kuhaju. Riblji lonci, kako se zovu sva jela pripremljena od više vrsta riba u jednoj posudi, poznati su koliko i ribarstvo, a najslavniji od njih svakako je marseljski bujabes (bouillabaisse) tradicijsko jelo francuskih ribara. Bujabes je po svom sastavu, te jednim dijelom i po načinu pripremanja sličan brudetu, ali postoje neke temeljne razlike koje ga čine posebnim. Dok je kapula osnova za svaki brudet, za pripremu bujabesa koristi se kombinacija kapule i poriluka te neizostavni dodatak cvjetova šafrana koji ovome jelu daju poseban tek. Svakako treba spomenuti da pravog bujabesa nema bez škampi, jastoga ili hlapa koji se kao i riba poslužuju odvojeno od samog toča, a koji se prelije preko kriške bijelog kruha. Svatko ima svoju malu tajnu za najfiniji brudet i ovaj recept samo je jedan od mnogobrojnih. Za brudet treba više vrsta riba, a većina će se složiti kako su ugor, grdobina, batovina i škrpun one vrste koje bi u svakom slučaju morale biti zastupljene da bi brudet bio uspješan. Dodavanje mekušaca, školjki i rakova dodatno će oplemeniti ovaj objed, no oni nam nisu uvijek dostupni što ne znači da brudet bez njih nije dobar.

Ribu očistiti te odvojiti glave i repove (ukoliko je riječ o većim primjercima) te od njih pristaviti riblji temeljac. Za vrijeme kuhanja temeljca u posudu (teču) za brudet uliti maslinovo ulje, malo kvasine, bijelo vino, dodati sjeckane oguljene pomidore (može i pelat), kosani češnjak, list lovora (koji se nakon kraćeg vremena kuhanja izvadi), nekoliko grančica peršinova i celerova lista i nekoliko zrna papra. Sve blago posoliti, dodati malo šećera, žličicu koncentrata rajčice i hladno izmiješati. Staviti na umjerenu vatru da kuha 20-ak minuta, uz dolijevanje ribljeg temeljca, pa dodati na deblje kolutove narezanu kapulu (količina ovisi o količini brudeta, a važno je da kapule bude dovoljno, ali ne i previše). Netko voli kapulu staviti na samom početku, no za ovaj je recept važno da se osjete i vide lijepi staklasti kolutovi koji se nisu u potpunosti raspali pri kuhanju. Protresti teču te dodati komade čvršće ribe (ugor, škrpun, pauk…), uliti malo prošeka, poklopiti i lagano kuhati 15-ak minuta. Zatim dotjerati okus solju i paprom, pa dodati preostalu ribu (cijelu ili narezanu na komade, ovisno o veličini), po potrebi nadopuniti temeljcem i pustit da još kuha. Ovo zadnje kuhanje je vrlo važno. Dodavanjem ribe brudetu se snizi temperatura pa prestane kuhati. Nakon što ponovno zakuha (baci gogolj) kuhati još 8 do 10 minuta (kako se riba ne bi prekuhala) te skinuti s vatre. Gotov brudet politi s još malo hladna maslinova ulja, posuti kosanim peršinom, protresti teču i poslužiti uz palentu pažljivo vadeći ribu.

Neki rade na crvenom vinu, neki kapulu postakle na vrućem ulju pa tek tada dodaju ostale sastojke, neki rade ovako ili onako. U tome i jest draž ovakvih jela. U ovom slučaju bijelo vino i temeljac osnova su umaka koji će biti lijepe svijetlo crvene boje (upotrebom crvenog vina toč postaje tamniji), a prošek i cukar služe za ravnotežu okusa za koji je poželjna blaga, ali ne i pretjerana kiselost. Što se vina tiče uz ovo jelo većina bi glasovala za kakav dobar plavac ili veselu žlahtinu. Sve ovisi o ukusima, pa tako i boja vina koja se pije uz ovo prekrasno jelo. U slast!

PUNJENE SRDELE



Srdele su riba koja je kao i sva plava riba izuzetno zdrava. Ali neke traume iz djetinjstva, kad bi kuća bila puna gostiju, a njima bi se svako drugi dan spremala riba koju smo i mi imali često za ručak,  ostavile su duboke ožiljke. Tribalo mi je dosta vrimena da tu lipu i zdravu ribu   ponovo zavolim. Glavni razlog te moje zasićenosti srdelama bio je način pripreme, ili frigano ili na gradele. Zato ja nastojim srdele spremiti na neki drugi način, da ova ljubav koja se ponovo rodila prema toj ribi brzo ne ugasne.
Sam način pripreme nije kompliciran, najteže je ribu očistiti i onda izvaditi kost pa od njih napraviti šnicle. Kad to uradite, sve drugo je čista zezancija. Recept nije ni skup, a možete kompletnu pripremu napraviti par sati prije, ako ste ovo možda planirali kao lagano predjelo. 
Tek mali nedostatak ovog recepta je ne prevelika izdašnost, znači ne možete se od ovoga nešto previše «natući», ovo je tek lagano predjelo ili lagana ljetna večerica. Ali srdela kao i svaka plava riba je dosta teška pa prevelike količine ne bi bile ni previše pametan izbor.
1 kg srdela
1 dcl maslinova ulja
pola kg pamidora
1 veća ili 2 manje kapule
dosta pretusimula
bili luk
par maslina punjenih paprikom
kapare
bilo vino
Srdele očistite tako da najprije otkinete glavu pa skupa sa drobom sve povućete. Zatim lagano nožićem razrežete prema sredini pa uz pomoć ruke raširite ribu tako da ispadne jedan mali odrezak od srdele.
Sitno nasjeckajte bili luk, pretusimul, masline punjene paprikom, kapare, zalijte maslinovim uljem i dobro promiješajte. Tom smjesom punite srdele, zarolajte ih i spojite čačkalicom. Netko stavlja u ovu smjesu za punjene i tvrđeg naribanog sira, ja ne, a vi odlučite sami.
Na malo maslinova ulja prodinstajte malo tankno narezanu kapulu, dodajte na fite narezani pamirodor, sitno nasjeckani bili luk, pretusimul, koju kaparu. Nakon par minuta dinstanja prebacite u vatrostalnu zdjelu, poredajte zamotane srdele, zalijte sa još malo maslinova ulja, decilitar bilog vina, malo posolite te popaprite svježe mljevenim paprom. Pecite na 180 stupnjeva 30-tak minuta. U slast, naravno obvezno sve zalijte sa dobrim hladnim vinom i uživajte.

RIŽOT OD SRDELA NA BRUJET



Srdele su riba koje u nas ima u izobilju i prava je šteta ovih miseci ne iskoristiti to bogatstvo i zdravlje iz našeg mora. Često se zaletim do ribarnice, kilo srdela za dvadeset kuna i eto ručka i večere. Srdele su dosta izdašne ribe, kako pripadaju plavoj ribi imaju možda jednu malu manu, a to je da su malo "teške" posebno u večernjim satima. Zato ih morate ublažiti nekom salatom, ona koja najviše paše je kumpir na salatu, ali i svaka drugi prilog dobro dođe.

Ovaj rižot je samostalno jelo,  jako je ukusan i izdašan i ako vam ne smeta da će vam se ruke malo čuti na ribu, ne oklijevajte ga napraviti

Ovako ide moj rižot od srdela na brujet:

1 kg srdela (može i po kila, zavisi koliko volite srdele, ali bit će toga ko u priči što se tiče količine, zato od kila srdela bit će i za rižot i za polilt palentu i svašta nešto)
3 kapule (crveni luk)
5 pamidora (rajčica)
3 češnja bilog luka (može i više ako vam ne smeta miris)
dosta pretusimula (peršina)
malo kvasine (octa)
malo bilog vina
sol, papar, kapare
1 čikara rizi (šoljica od dva decilitra)
Srdele očistite, dignite im glave i obrišite ih čistom krpom. Kad radim brujet ja srdele, ali i inčune, malo operem jer me strah da ne ostane dosta krvi što bi jelu dalo gorak okus.

Kapulu isjeckajte na polumjesece i stavite je dinstati na maslinovo ulje. Kad se kapula spari (to traje jedno pet minuta na laganoj vatri), dodajte sitno isjeckani bili luk i pretusimul, pa isjeckane pamidore (očistite kožicu tako da ih polijete vrućom pa hladnom vodom, kožica će odmah otići), promiješajte i dinstajte petnestak minuta na laganoj vatri.

Na podlogu od kapule i pamidora složite srdele, zalijte sa dva decilitra bilog vina, sa malo vode (decilitar ili malo više, ovisno o veličini teče, srdele moraju biti lagano prekrivene točom), posolite, popaprite pa dodajte i dvi žlice kvasine (ja sam nadodala aceta balsamica -brujet bude malo laganiji). Kuhate pola sata i pola priče je gotovo.

Na malo ulja stavite rizi, prodinstajte ih da se ulje veže oko rizi pa zalijte sa 4 dcl voda. Kuhajte petnaest minuta, pri kraju po želji dodajte nasjeckanog pretusimula - ne zaboravite posoliti, a ne škodi i malo papra i sad u ovo litnje vrime i malo bosiljka (slobodno izbacite začine koji vam ne pašu). 

Srdele iz brujeta očistite od kosti (pazite da ne budu vruće da se ne oparite) - možete slobodno podijeliti brujet na dva dijela je stvarno ispadne puno rižota.

Očišćene srdele zalijte točom iz brujeta, dodajte malo bilog vina (nije obvezno, ali je jako ukusno i za mene savršeno, a možete dodati i jedan zgnječeni češanj bilog luka), pa kad prokuha dodajte skuhane rizi, promiješajte i ostavite par minuta da kuha kako bi se okusi upili, dodajte malo maslaca (to obvezno ide u svaki rižot), pospite obilato sjeckanim pretusimulom i ugasite vatru.

Po želji još malo popaprite i uživajte uz čašu, dvi blog vina.  U slast!!!!!!! Zgnječeni češanj bilog luka iz rižota možete izbaciti ako vam ne paše miris bilog luka ili se planirate tu večer s nekim ljubiti jer će se skupa na kraju sve jako malo kuhati pa će miris luka ostati dosta intenzivan.

Pola brujeta ostavite sa strane pa ako vam se ne svidi rižot, brujetom polijte skuhanu palentu i nema greške.

LUBENICA kolaćiči







Evo jedan  kolačić koji možda više služi kao dekoracija, nego delicija, iako na pladnju i na svečanom stolu za pir (svatove,svadbe) ovo skupa sa jagodama nestane prije nego što se kaže keks. Nije teško za napraviti, možda malo pipkavo, ali ako vam je potrebno vrime za razmislit o sebi, ovo je pravi kolač, ne zahtijeva nikakva umna naprezanja pa je idealan za razmišljanje i plutanje gdje god vam padne na pamet. 
250 gr oraha
200 gr šećera u prahu
100 gr keksa (piškote, petit beure ili nešto slično)
1 – 2 bjelanjka
malo ruma
malo marascina
boja za kolače crvena i zelena
čokoladne mrvice
Orahe i keksa sameljite, dodajte šećer, bjelanke, rum i marascino. Smjesu podijelite na dva dijela. Jedan dio obojajte zeleno, drugi crveno. Najprije napravite malu crvenu lopticu, pa je obložite zelenim dijelom obojane smjese. Ostavite preko noći da se osuši. Uvaljajte u cukar (obični, ne mljeveni) i izrežite lopticu najprije po pola, pa na četvrtine, ako je manja ili na osmine ako vam je loptica veće. Svaku ukrasite čokoladnim mrvicama koje će glumiti pinke u lubenicama.

RICOTTA NUTELLA BROWNIES TORTA






Ljeto je, neizdržive vrućine, a meni se jede nešto čokaladno, a ne previše kremasto. Većinu sastojaka sam imala u hladnjaku, falio je tek ricota sir koji sam za deset minuta „pribavila“ u svoje kulinarsko carstvo i priprema brzog kolača, odnosno torte je počela. 

Torta se sastoji od dva dijela, slična po okusu nekim mojim prijašnjim tortama na blogu, ali zbog sira u gornjoj smjesi ipak malo drugačija. Izdašna je i uz dodatak šlaga ili sladoleda ima da je par dana sistematski uništavate, a nikad kraja. 

          1. Brownie podloga

2 velike žlice Nutelle
2 jaja
1  šolja od 2 dcl oštrog brašna
1 šolja od 1 dcl smeđeg šećera
½ šolje od 1 dcl kakaa
15 dkg maslaca, otopljenog i ohlađenog
10 dkg sitno sjeckanih lješnjaka (može i oraha ili bajama)
Sve sastojke dobro izmiješajte, najprije maslac, jaja, dodajte cukar i lješnjake pa na kraju brašno i kakao. Stavite u pobrašnjen i pouljen kalup.

          2. Ricotta smjesa

250 gr ricotta sira
3 velike žllice Nutelle
1 žlica kakaa
2 žlice smeđeg šećera
2 jaja
Sastojke dobro izmiješajte pa stavite preko prve, brownie smjese. Pećnicu zagrijte na 160 C pa pecite četrdeset pet minuta. Ohlađenu tortu pospite sa samljevenim karameliziranim lješnjacima i okolo je ukrasite mljevenim bajamima.

           Karamelizirani lješnjaci

20 dkg šećera
10 dkg lješnjaka
Šećer otopite na vatri tako da bude tekuća smeđa smjesa tj. karamel pa u njega umiješajate nasjeckane lješnjake. Ohlađenu smjesu stavite u čvršću vrećicu pa dobro istucite batićem za meso. To je smjesa kojom ćete prekriti ovu tortu, ali je možete iskoristiti i za mnoge druge kolače, kreme, sladolede i mousseve.

ponedjeljak, 6. kolovoza 2012.

Cannelloni nadjeveni mljevenim mesom u bešamel umaku


Priprema:

Luk i češnjak očistiti i sitno nasjeckati. U tavici zagrijati 2 žlice maslinovog ulja, dodati luk i češnjak i staklasto popržiti. Meso dodati luku i nastaviti pržiti, dok meso ne promijeni boju. Začiniti s peršinom, timijanom, origanom, soli i paprom. Zatim šalšom zaliti i pustiti da kuha dok tekućina ne ishlapi. Posuti s brašnom, kratko izmiješati na vatri, te skloniti s štednjaka. Ostaviti da se malo ohladi. U ohlađenu smjesu dodati jaje, krušne mrvice i izmiješati. Mješavinom puniti cannellone.

Za umak zagrijati maslac u loncu, dodati brašno i kratko (svijetlo) popržiti. Postepeno dodavati juhu od povrća, vrhnje za kuhanje i mlijeko, neprestano miješajući da se ne stvore grudice. Kuhati na laganoj vatri oko 15 – 20 minuta. Začiniti s paprom i muškatnim oraščićem. Dodati naribani gauda sir i izmiješati.

Pećnicu zagrijati na 180°C.

Odgovarajuću posudu za pečenje namazati s 1 žlicom maslaca, dno posude prekriti s 1/3 bešamel umaka, na to složiti cannellone jednu do druge i preliti ostatkom umaka. Posuti s naribanim parmezanom i peći oko 40 minuta.

Uz to poslužiti salatu.Photo: Cannelloni nadjeveni mljevenim mesom u bešamel umaku

Priprema:
 
Luk i češnjak očistiti i sitno nasjeckati. U tavici zagrijati 2 žlice maslinovog ulja, dodati luk i češnjak i staklasto popržiti. Meso dodati luku i nastaviti pržiti, dok meso ne promijeni boju. Začiniti s peršinom, timijanom, origanom, soli i paprom. Zatim šalšom zaliti i pustiti da kuha dok tekućina ne ishlapi. Posuti s brašnom, kratko izmiješati na vatri, te skloniti s štednjaka. Ostaviti da se malo ohladi. U ohlađenu smjesu dodati jaje, krušne mrvice i izmiješati. Mješavinom puniti cannellone.

Za umak zagrijati maslac u loncu, dodati brašno i kratko (svijetlo) popržiti. Postepeno dodavati juhu od povrća, vrhnje za kuhanje i mlijeko, neprestano miješajući da se ne stvore grudice. Kuhati na laganoj vatri oko 15 – 20 minuta. Začiniti s paprom i muškatnim oraščićem. Dodati naribani gauda sir i izmiješati.

Pećnicu zagrijati na 180°C.

Odgovarajuću posudu za pečenje namazati s 1 žlicom maslaca, dno posude prekriti s 1/3 bešamel umaka, na to složiti cannellone jednu do druge i preliti ostatkom umaka. Posuti s naribanim parmezanom i peći oko 40 minuta.

Uz to poslužiti salatu.
 
Sastojci:
 
Za 4 osobe
 
 
za nadjev
 
50 dag mljevenog mesa – miješanog
24 kom. cannellona
1 srednja glavica luka
2 češnja češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica suhog timijana
1 žličica suhog origana
2 žlice svježe nasjeckanog peršina
sol
papar
5 dl šalše
2 žlice brašna
1 jaje
1 – 2 žlice krušnih mrvica
 
1 žlica maslaca
 
 
za umak
 
4 dl pileće juhe
4 dl vrhnja za kuhanje
2 dl mlijeka
6 – 8 dag brašna
6 – 8 dag maslaca
sol
papar
svježe naribani muškatni oraščić
5 dag gauda sira
5 dag parmezana

Sastojci:

Za 4 osobe


za nadjev

50 dag mljevenog mesa – miješanog
24 kom. cannellona
1 srednja glavica luka
2 češnja češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica suhog timijana
1 žličica suhog origana
2 žlice svježe nasjeckanog peršina
sol
papar
5 dl šalše
2 žlice brašna
1 jaje
1 – 2 žlice krušnih mrvica

1 žlica maslaca


za umak

4 dl pileće juhe
4 dl vrhnja za kuhanje
2 dl mlijeka
6 – 8 dag brašna
6 – 8 dag maslaca
sol
papar
svježe naribani muškatni oraščić
5 dag gauda sira
5 dag parmezana

Sahan kolač


Priprema:
Pećnicu zagrijati na 180°C. Lim za pečenje 36 x 20 cm premazati maslacem i dno obložiti papirom za pečenje.

Za tijesto: Bjelanjke zajedno sa prstohvatom soli čvrsto izraditi. Šećer polako dodavati bjelanjcima neprestano miješajući. Brašno i kakao prah prosijati te izmiješati s mljevenim orasima. Mješavinu dodati bjelanjcima i oprezno metlicom za snijeg izmiješati. Tijesto staviti u lim za pečenje, izravnati i peći oko 20 minuta. Pečeni biskvit zajedno s papirom izvući iz lima i ostaviti da se hladi. Hladan biskvit oprezno nožem odvojiti od papira i vratiti u lim za pečenje.

Premaz za biskvit: Slatko vrhnje i čokoladu otopiti na pari i biskvit premazati.

Za kremu: Lonac isprati hladnom vodom, dodati mlijeko i zakuhati. Griz i šećer izmiješati te lagano sipati u mlijeko neprestano miješajući. Pustiti da još jednom zakuha te temperaturu jako smanjiti. Začiniti prstohvatom soli i naribanom koricom limuna. Slatko vrhnje zajedno sa ½ vrećice pudinga od vanilije izmiješati, dodati grizu, kratko zakuhati te skloniti sa štednjaka.
Bjelanjke odvojiti od žumanjaka. Žumanjke umiješati u vrući griz.

6 listova želatine omekšati u hladnoj vodi, zatim ocijediti i na laganoj vatri otopiti. Želatini dodati 2 žlice kreme, izmiješati te želatinu dodati u ostatak kreme. Bjelanjke čvrsto izlupati. Kad se krema počne stezati umiješati oprezno snijeg od bjelanjaka.

Jagode sitno narezati,izmiješati s kremom i istresti na biskvit. Keks kratko umočiti u mlijeko i slagati po kremi.

Za premaz kolača: Čokoladu i slatko vrhnje na laganoj vatri otopiti. Kolač premazati i ostaviti preko noći u hladnjaku.

Kolač ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem i servirati ga prelivenog voćnim sirupom od jagoda.
Photo: Sahan kolač

Priprema:
Pećnicu zagrijati na 180°C. Lim za pečenje 36 x 20 cm premazati maslacem i dno obložiti papirom za pečenje.

Za tijesto: Bjelanjke zajedno sa prstohvatom soli čvrsto izraditi. Šećer polako dodavati bjelanjcima neprestano miješajući. Brašno i kakao prah prosijati te izmiješati s mljevenim orasima. Mješavinu dodati bjelanjcima i oprezno metlicom za snijeg izmiješati. Tijesto staviti u lim za pečenje, izravnati i peći oko 20 minuta. Pečeni biskvit zajedno s papirom izvući iz lima i ostaviti da se hladi. Hladan biskvit oprezno nožem odvojiti od papira i vratiti u lim za pečenje.

Premaz za biskvit: Slatko vrhnje i čokoladu otopiti na pari i biskvit premazati.

Za kremu: Lonac isprati hladnom vodom, dodati mlijeko i zakuhati. Griz i šećer izmiješati te lagano sipati u mlijeko neprestano miješajući. Pustiti da još jednom zakuha te temperaturu jako smanjiti. Začiniti prstohvatom soli i naribanom koricom limuna.  Slatko vrhnje zajedno sa ½ vrećice pudinga od vanilije izmiješati, dodati grizu, kratko zakuhati te skloniti sa štednjaka.
Bjelanjke odvojiti od žumanjaka. Žumanjke umiješati u vrući griz.

6 listova želatine omekšati u hladnoj vodi, zatim ocijediti i na laganoj vatri otopiti. Želatini dodati 2 žlice kreme, izmiješati te želatinu dodati u ostatak kreme. Bjelanjke čvrsto izlupati. Kad se krema počne stezati umiješati oprezno snijeg od bjelanjaka.
 
Jagode sitno narezati,izmiješati s kremom i istresti na biskvit. Keks kratko umočiti u mlijeko i slagati po kremi.

Za premaz kolača: Čokoladu i slatko vrhnje na laganoj vatri otopiti. Kolač premazati i ostaviti preko noći u hladnjaku.

Kolač ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem i servirati ga prelivenog voćnim sirupom od jagoda.
 
Sastojci:
 
Tijesto:
5 bjelanjka
prstohvat soli
12 dag šećera
12 dag mljevenih oraha
1 ½ žlica oštrog brašna
1 ½ žlica kakao praha
 
Premaz za biskvit:
10 dag čokolade za kuhanje
1 dl slatkog vrhnja
 
Krema:
1 l mlijeka
10 dag griza
12 dag šećera
sol
1 žličica naribane limunove korice
½ vrećice pudinga od vanilije
3 dl slatkog vrhnja
2 jaja
6 listova želatine
 
50 dag jagoda
30 komada petit beurre keksa
1 dl mlijeka
 
Premaz za kolač:
10 dag čokolade
1 dl slatkog vrhnja
 
Preljev:
6 - 7 žlica voćnog sirupa od jagode
1 ½ dl slatkog vrhnja
Sastojci:

Tijesto:
5 bjelanjka
prstohvat soli
12 dag šećera
12 dag mljevenih oraha
1 ½ žlica oštrog brašna
1 ½ žlica kakao praha

Premaz za biskvit:
10 dag čokolade za kuhanje
1 dl slatkog vrhnja

Krema:
1 l mlijeka
10 dag griza
12 dag šećera
sol
1 žličica naribane limunove korice
½ vrećice pudinga od vanilije
3 dl slatkog vrhnja
2 jaja
6 listova želatine

50 dag jagoda
30 komada petit beurre keksa
1 dl mlijeka

Premaz za kolač:
10 dag čokolade
1 dl slatkog vrhnja

Preljev:
6 - 7 žlica voćnog sirupa od jagode
1 ½ dl slatkog vrhnja